preloader
2015-12-21

Gram: Iza nas je godina poslovnog uspjeha

HETA ASSET RESOLUTION BiH - kompanija za upravljanje imovinom i potraživanjima će 2015. pamtiti kao godinu uspostavljanja kompanije, predstavljanja i razvijanja jedinstvenog poslovnog koncepta na području Bosne i Hercegovine, kao i prvih poslovnih rezultata.

Proslavom prve godišnjice sveobuhvatnog poslovanja 17. novembra 2015. godine, HETA BiH podsjetila je javnost na transakciju, koja će zauvijek ostati upamćena kao prekretnica u bankarskom i finansijskom sektoru u ovoj državi.

„Prošla je godina od trenutka uspješnog preuzimanja portfelja u vrijednosti većoj od 1.2 milijarde BAM nenaplativih potraživanja sa zadatkom da pružimo rješenja. Naša pažljivo planirana strategija uspostave i razvijanja jedinstvenog poslovnog koncepta na tržištu Bosne i Hercegovine dala je i prve rezultate“, ističe generalni direktor kompanije HETA ASSET RESOLUTION BiH Manfred Gram, komentirajući poslovanje kompanije tokom 2015. godine.

Stvaranje nove vrijednosti

„Proces strukturiranja portfelja nenaplativih potraživanja ove veličine doista je vremenski zahtjevan proces - kako priprema transakcije tako i intenzivan rad nakon preuzimanja, koji je u našem slučaju tekao uporedo sa uspostavljanjem operativne i organizacione strukture kompanije“, objašnjava Gram. 

Portfelj se i dalje širi. „U procesu smo preuzimanja još jednog, manjeg dijela portfelja na upravljanje. Planirano je da transakcija bude okončana početkom naredne godine“, dodaje Gram.

Portfelj nenaplativih potraživanja kojim HETA BiH upravlja je visokokompleksan i, po automatizmu, visokorizičan i prilično velik. Opis posla podrazumijeva upravljanje hiljadama klijenata i uglavnom nestandardiziranom dokumentacijom, primjenu različitih strategija za prodaju, restrukturiranje i rješavanje slučajeva koji stoje neriješeni godinama.

Jedan od takvih slučajeva bio je rezidencijalno-poslovni kompleks Nova Vogošća. Dogovor o preuzimanju kompleksa postignut je zahvaljujući zajedničkim naporima bivšeg i sadašnjeg vlasnika, kompanija BH Servis i HETA BiH. Sve nekretnine ovog kompleksa sada su dostupne za prodaju”, kaže Gram.

Kompleks Nova Vogošća sastoji se od dvije zgrade sa 98 stanova, 16 poslovnih prostora i 139 podzemnih garažnih mjesta u naselju Rosulje u općini Vogošća. Moderni i funkcionalni stanovi, podzemni parking, poslovni prostori prilagodljivi različitim biznis idejama, odlična povezanost sa centrom općine i ostatkom Kantona Sarajevo, čine ovaj atraktivni kompleks pogodnim za kvalitetan standard življenja i razvoj poslovnih poduhvata.

Oni koji odluče kupiti stan i osnovati dom ili, pak, pokrenuti posao u ovom kompleksu, donose novi kvalitet i predstavljaju dodatnu vrijednost koja ima dugoročni pozitivni učinak na daljnji razvoj općine”, naglašava Gram.

Riješen je i slučaj rezidencijalno-poslovne nekretnine u sarajevskom naselju Stup. Revitalizacija ovog projekta doprinijet će ponudi visoko kvalitetnih stanova i poslovnih prostora u Kantonu Sarajevo u prvom dijelu 2016. godine, kada će ova nekretnina biti ponovo predstavljena javnosti.

HETA BIH je postigla značajne uspjehe i kad je riječ o rješavanju slučajeva iz portfelja industrijskih kompleksa. Prodat je kompleks bivše tvornice tekstila u Bosanskom Petrovcu i Gornjem Vakufu-Uskoplju. I Prodajni centar CC1 u Kaknju je dobio novog vlasnika. Uskoro se očekuje i zaključenje dodatnih ugovora o kupoprodaji koji su u pripremi proteklih mjeseci. „Spomenuo sam samo neke slučajeve koji potvrđuju i ilustriraju našu poslovnu filozofiju stvaranja nove vrijednosti,” kaže Gram.

Izazove pretvaraju u prilike

Zahvaljujući raznovrsnom portfelju komercijalnih, rezidencijalnih i industrijskih nekretnina i pokretnina, HETA BIH je u poziciji predvodnika novih investicija u BiH i prva adresa za bh. i strane investitore. Gram naglašava da je orijentiranost ka klijentu stoga od ključne važnosti.

„Investitorima je potreban pouzdan partner. Stoga kreiramo platformu koja pospješuje operativnost i efikasnost, konstantno usavršavamo radne procese i vještine osoblja,“ ističe Gram. “Potencijalni investitori trebaju znati kako su u ponudi HETA-e dostupni arhitektonski moderni poslovni i stambeni objekti širom zemlje, kao i velika industrijska postrojenja koja su prije rata bili predvodnici ekonomskog razvoja u regijama u kojima se nalaze. Ulagači trebaju znati i to kako HETA ima tim pravnih, financijskih i stručnjaka za imovinska pitanja, čija je uloga pružiti cijeli niz usluga našim klijentima i ulagačima i olakšati, u najvećoj mogućoj mjeri, pritisak složene administracije i birokratskih procedura u BiH.”

HETA je, pak, u potrazi za i komunicira sa investitorima koji imaju plan za brzo pokretanje postojeće ili nove poslovne aktivnosti, što vodi ka stvaranju novih radnih mjesta, generiranju prihoda i sveukupnom ekonomskom rastu - sve što je BiH i potrebno.

Predan rad u razvoju kompanije prepoznala je BID Group One iz Ženeve, koja je kompaniji ove godine dodijelila Međunarodnu zvijezdu za kvalitet u zlatnoj kategoriji. Kriteriji za odabir zasnovani su na QC100 modelu upravljanja kvalitetom i.e. izvrsnost u upravljanju, kvalitet i inovativnost poslovnog procesa. HETA BiH je i u završnoj fazi priprema za ISO 9001:2015, koji se očekuje do kraja tekuće godine.

Kad je riječ o predstojećim izazovima, Gram nema dvojbe da je kompanija u cijelosti spremna da se s njima suoči. „Pred nama su novi izazovi u oblasti upravljanja imovinom i odlučni smo ih pretvoriti u prilike. U cilju stvaranja nove vrijednosti mi ćemo nastaviti koristiti široki spektar instrumenata za restrukturiranje i revitalizaciju kao i prilika za investiranje. To je ono što je važno. To je ono što je ovoj državi doista i potrebno, zaključio je Gram.


Navedeni podaci su prikupljeni iz izvora koji se smatraju pouzdanim.

HETA ASSET RESOLUTION BIH ne preuzima odgovornost za potpunu tačnost podataka, promjenu uslova ili opoziv ponude bez prethodne najave.