preloader
2015-07-30

Jačamo povjerenje u finansijsko tržište

U razgovoru za „Nezavisne“, generalni direktor HETA ASSET RESOLUTION Manfred Gram kaže da su se kompanije kao HETA počele osnivati kao odgovor na oštri rast nenaplativih potraživanja nakon krize 2008. godine, koja je rezultirala slabljenjem povjerenja ulagača. Zadatak ovih kompanija je razdvojiti nenaplativa od „zdravih“ potraživanja banaka, preuzeti ih na upravljanje i prodati na brz način uz očuvanje vrijednosti, te na taj način doprinijeti ekonomskoj stabilnosti i jačanju povjerenja u finansijsko tržište. HETA je prva i jedina kompanija ovog tipa u BiH, koja u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru zapošljava oko 130 osoba specijalizovanih za ovu vrstu posla.

NEZAVISNE: Kolikom imovinom u BiH upravlja HETA i kakva je to imovina?

GRAM: Upravljamo portfoliom vrijednim više od 1.2 milijarde KM. I dalje se širimo. Krajem ove ili početkom 2016. godine preuzećemo još jedan manji dio. Posjedujemo raznovrstan portfolio komercijalnih i rezidencijalnih nekretnina, kao i velika industrijska postrojenja širom BiH. U ponudi su i lična i teretna vozila, poslovna oprema i mašine. Raznovrsnost i vrijednost portfolija, kao i članstvo u međunarodnoj HETA mreži koja posluje u 11 država regije Jugoistočne Evrope, čini nas predvodnikom novih ulaganja i prvom adresom za ulagače u BiH.

NEZAVISNE: BiH se susreće sa visokim nivoom nenaplativih, tzv. loših kredita. Da li HETA ima rješenje za poboljšanje stanja u ovoj oblasti?

GRAM: Prema pravnom okviru koji je naš vlasnik Republika Austrija strukturirala sa Evropskom komisijom, mi trenutno nismo u mogućnosti ponuditi specijalizirane usluge bh. bankarskom sektoru. No, budući da je HETA uspješna preteča ovog vida poslovanja, postoji opcija da domaći ili međunarodni ulagač kupi mrežu ili njene dijelove i iskoristi postojeću platformu za nastavak poslovanja. S obzirom na sve veću zainteresiranost stranih ulagača, njihovu platežnu moć i spremnost za ulaganje, veličina i sastav nenaplativih potraživanja i postojeća platforma u BiH predstavljaju privlačnu opciju.

NEZAVISNE: Uključeni ste u problematiku oko kompanije „BH Airlines", kojoj su blokirani računi. Šta očekujete?

GRAM: Očekujemo da će Vlada FBIH, kao vlasnik „BH Airlinesa“, preuzeti odgovornost za ugovorne obaveze. Mi smo učinili sve što smo mogli i ponudili niz opcija koje predstavljaju optimalno rješenje za sve. Optimalno znači rješenje koje uvažava potrebe „BH Airlinesa“, kao jedine državne avio-kompanije, ublažava finansijski učinak na Vladu FBIH i treće potvrđuje odgovornost HETA prema svom vlasniku i Evropskoj komisiji. Do sada nismo primili službeno izjašnjenje Vlade FBiH o našim prijedlozima, no može se pretpostaviti da Vlada ispunjava ugovorne obaveze.

NEZAVISNE: Kako ocjenjujete stanje u BiH kada je u pitanju ekonomija i privlačenje stranih investicija?

GRAM: BiH se nalazi na 107. od 189. mjesta u izvještaju Svjetske banke za 2015. godinu koji ekonomije svijeta razvrstava po lakoći poslovanja. To je najniže mjesto u regiji. Potrebno je pojednostaviti pravni i regulatorni okvir i poslovne procedure; otkloniti učinak preklapajućih administrativnih nadležnosti i birokratije na izvoz i rast i poboljšati infrastrukturu. Korisni bi bili i programi beneficija za ulagače. U konačnici, strani kapital traži političku stabilnost.Navedeni podaci su prikupljeni iz izvora koji se smatraju pouzdanim.

HETA ASSET RESOLUTION BIH ne preuzima odgovornost za potpunu tačnost podataka, promjenu uslova ili opoziv ponude bez prethodne najave.