preloader
2015-04-20

HETA BiH poziva novu Vladu FBiH da preuzme odgovornost kao glavni dioničar BH Airlinesa

HETA d.o.o. Sarajevo je bila prisiljena ponovo blokirati bankovne račune BH Airlinesa 20. aprila 2015. godine.

Veoma smo razočarani što Vlada FBiH nije ispunila svoje obaveze prema HETA-i i BH Airlinesu, što je dovelo do ovakvog žalosnog ishoda," izjavio je Manfred Gram, generalni direktor HETA d.o.o. Sarajevo. Dodao je da je dug BH Airlines prema HETA-i dvocifreni milionski iznos.

Tokom posljednjih šest mjeseci, održali smo brojne sastanke sa upravom BH Airlines i sa predstavnicima prethodnog saziva Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koja je u cjelosti vlasnik kompanije BH Airlines. Tokom ovih sastanaka, dobili smo pismene garancije od tadašnjeg ministra prometa i komunikacija Federacije BiH da će se do 31. marta ove godine, kao prvi korak, platiti bar dio duga HETA-i. Vjerujući da će dati sporazum biti ispoštovan, HETA je odmah odblokirala račun BH Airlines-a. Nažalost, do ove uplate nije došlo. Kasnija obećanja Ministarstva također se nisu ispunila i nije bilo uplata. Krajem prošle sedmice, pokušali smo još jednom naći rješenje, i sastali smo se sa novim ministrom transporta i komunikacija FBiH, Denisom Lasićem. Nažalost, nismo dobili nikakva osiguranja da će se ovaj dug platiti u skoroj budućnosti. Uzevši sve ovo u obzir, nemamo drugog izbora nego da ponovo blokiramo bankovni račun kompanije BH Airlines," dodao je Gram.

HETA izražava žaljenje da prethodni saziv Vlade FBiH nije bio spreman reagirati ni na jedno od nekoliko ponuđenih rješenja koja su im predstavljena. Ipak, uprava HETA-e je posvećena nalaženju najboljeg rješenja za sve svoje klijente i vjeruje da se pitanje BH Airlines još uvijek može riješiti.

Mi se iskreno nadamo da će nova Vlada FBiH prepoznati ozbiljnost situacije, kao i napore koje smo do sada uložili na pronalaženju najboljeg mogućeg rješenja za sve strane. Nadamo se da će Vlada intenzivirati svoje napore na rješavanju ovog problema," zaključio je Gram. 


Za dodatne informacije molimo vas kontaktirajte:

Odjel za korporativne komunikacije

+ 387 (0) 33 706 117

+ 387 (0) 61 897 618

Navedeni podaci su prikupljeni iz izvora koji se smatraju pouzdanim.

HETA ASSET RESOLUTION BIH ne preuzima odgovornost za potpunu tačnost podataka, promjenu uslova ili opoziv ponude bez prethodne najave.